נפלאות הקמח המלא

במסגרת הטרנד הבריאותי הכובש את מחוזותינו ומעודד שתייה מרובה של מים, שינויים בתפריט היומי, עיסוק בפעילות גופנית נכונה ושילוב של מרכיבים לשיפור הגזרה ומצב הרוח, עלה לסדר היום התואר "מלא" בהקשר של מאכלים מגוונים. לפתע, התוספת של "מלא" בצירוף דגנים הפכה להיות חשובה מאוד.

נפלאות הקמח המלא

במסגרת הטרנד הבריאותי הכובש את מחוזותינו ומעודד שתייה מרובה של מים, שינויים בתפריט היומי, עיסוק בפעילות גופנית נכונה ושילוב של מרכיביםלשיפור הגזרה ומצב הרוח, עלה לסדר היום התואר "מלא" בהקשר של מאכלים מגוונים. לפתע, התוספת של "מלא" בצירוף דגנים הפכה להיות חשובה מאוד. ולא במקרה, לדגנים המלאים יתרונות בריאותיים רבים. כל גרעין של דגן מכיל נבט, תווך ומעטפת (קליפה). בדגנים מעובדים משאירים רק את התווך של הגרעין ואילו בדגנים מלאים משאירים את כל הגרעיןבשלמותו. זה מבטיח שמירה על היתרונות הבריאותיים הרבים שיש לדגן מלא.

דגני הפלא

תזונאים ממליצים בחום על הוספהשל דגנים מלאים לתפריט היומי. בהמלצות התזונתיות יש מקום של כבוד לדגנים המלאיםוההמלצות על העשרת התפריט בהם הופכות למובילות בשמירה על תזונה נכונה. דגנים מלאיםנחקרו בקפידה והוכחו כמועילים בהיבטים בריאותיים רבים: כמו למשל, בהקטנת הסיכוןלמחלות לב, בהקטנת הסיכון לסוכרת, בהקטנת הסיכון למספר סוגי סרטן. כמו כן, התגלה שדגנים מלאים מסייעים לאיזון הסוכר בדם ומסייעים לחיזוק המערכת החיסונית ואף משפריםאת פעילות מערכת העיכול. ואם לא די בשפע היתרונות הללו, הרי שדגנים מלאים הוכחוכמסייעים להרזיה!

מה וכמה?

לפי ההמלצות התזונתיות, יש לצרוך לפחות 85 גרם של דגנים מלאים ליום ויש לשים לב שלפחות מחציתמכמות הדגנים תהיה מדגנים מלאים: חיטה מלאה (למשל קמח מלא), אורז מלא, קוואקר, תירס, בורגול , כוסמת וכולי. עם המלצות כאלה אוהדות לא מתווכחים וכך למעשה, החללככב בשגרת התזונה שלנו הקמח המלא בבורקסים, מאפים, לחמים, לחמניות ועוד.

בראש פירמידת המזון

כדי לתכנן נכון אתהתזונה שלנו, כדאי לשים לב למזונות המופיעים בפירמידת המזון. מדובר במודל המדרגמאכלים לפי יתרונותיהם הבריאותיים. הפירמידה מכילה קבוצות מזון שונות ביניהן ישלשלב – כמו למשל, ירקות, פירות, שמנים, חלב ומוצריו, בשר, קטניות ודגנים.

הקמח המלא ממוקם בראש פירמידת המזון ולכן, מומלץ מאוד להוסיף לשגרת התזונהמאכלים עם קמח מלא דוגמת לחמניות, מאפים ובורקסים. הגוון כהה יותר, הטעם מעולה, אךמעט שונה מטעמו של מאפה עשוי מקמח לבן והיתרונות הבריאותיים ידועים.

מלא וטעים

כיצד תדעו לזהות מאפים אובורקסים מקמח מלא? ראשית כל, חפשו את המילה "מלא" בתוויות המזון. מילים כמו "100%חיטה" או- "7 דגנים" לא מצביעים על כך שמדובר בדגנים מלאים. אגב, אל תחששו ל"עבוד" במטבח עם קמח מלא. בכל מתכון כמעט ניתן להחליף בקלות חלק מהקמח הלבן בקמח מלא החלממאפים ועד עוגיות. גם בכל מתכון מבצק עלים ניתן להחליף את הבצק בבצק עלים עם קמחמלא ולא, אין צורך לשנות דבר בהוראות ההכנה של המתכון..

לחמניות שיפון

למעדנות לחמניות ביס עםקמח שיפון להכנה מהירה. כל שצריך זה להוציאן מהמקפיא ולהכניסן לתנור. מדוברבלחמניות עם קמח שיפון, שיבולת שועל, גרעינים ושמן קנולה. שיבולת שועל תורמתללחמניות עוד סיבים, חלבונים וויטמינים חיוניים כגון וויטמינים מקבוצה B. גרעיני Vפשתן וגרעיני החמניות מהווים מקור לשומנים בריאים. שמן הקנולה שבלחמניות הינו השמןהמומלץ מבחינת הרכב חומצות השומן שבו, וידוע כמקטין סיכון למחלות לב.

הלחמניות של מעדנות מתאימות לאכילה בארוחות, להגשה באירוח, ללקיחה לעבודהאו לבית הספר עם ממרחים אהובים וכל זה, בטעם של בריאות.

אגב, שתי לחמניות מכילות כ- 40% מההמלצה היומית לצריכת דגנים מלאים.