במהלך הלימודים האקדמיים תבלו את רוב זמנכם בספרייה. בכל "חלון" במערכת השעות תמצאו את עצמכם משוטטים בין המדפים, מצלמים מאמרים ומחפשים אחר ספרים מבוקשים. הלמידה האקדמית היא בעיקרה למידה עצמאית, אם לא תשקיעו זמן ספרייה כאילו לא למדתם כלום. הספרייה היא הבית השני שלכם וככל שתפנימו זאת מוקדם יותר כך ייטב.
בכל מוסד אקדמי תמצאו מספר ספריות, כל אחת מיועדת לתחום אחר כגון: הספרייה למשפטים, למדעים מדויקים, לרפואה, לעבודה סוציאלית ולמדעי הרוח. הספרים עצמם מסודרים לפי שיטת דיואי הבינלאומית אבל במקום להסתבך תמיד כדאי לשאול את הספרניות ולהיעזר במחשבים הנמצאים בכל קומה. בחלק מן האוניברסיטאות נעשית הדרכה מרוכזת בספרייה המרכזית, כחלק ממערכת השעות בשנה הראשונה.
כיצד מוצאים ספר או מאמר?
בשיעור הראשון של כל קורס תקבלו רשימה ביבליוגרפית של הקורס. במילים אחרות, על השבוע הראשון ללימודים תמצאו את עצמכם עם ערימת דפים ובהם רשימות הספרים והמאמרים שעליכם לקרוא עד סוף הסמסטר, רובם, אם לא כולם, יופיעו גם בבחינה.
במחשבי הספרייה תוכלו להקליד את כותר המאמר או הספר ולקבל את המיקום המדויק שלו בספרייה, אפשר גם להקליד את שם המחבר או הכותב ולקבל יחד עם המאמר המבוקש את רשימת כל כתביו המופיעים בספרייה. בעת ההקלדה חשוב להבחין בין מאמר הנמצא בקטלוג כתבי- עת לבין ספר הנמצא בקטלוג הספרים.
מרבית הספרים בספרייה אינם להשאלה, חלקם להשאלה למשך חודש ואילו הספרים המבוקשים נמצאים תחת השאלה מוגבלת לשלושה ימים בלבד. סביר להניח כי הספרים המופיעים ברשימה שלכם נמצאים בהשאלה מוגבלת, שכן כל התלמידים בקורס צריכים אותם, ולכן חשוב להקדים ולהשאיל את הספרים לפני כולם.
טיפ: בעת קבלת הרשימה הביבליוגרפית גשו לספרייה ורשמו את מקומו המדויק של כל ספר ומאמר על גבי הדף. כך תוכלו לחסוך זמן יקר בחיפוש אחר הספרים בהמשך הסמסטר.
זמן הספרייה הוא זמן יקר וחשוב לנצלו בצורה מרוכזת. כשאתם מגיעים לספרייה דאגו להשלים את החומר בכל הקורסים שלקחתם, אם אתם לא יכולים ללמוד בשקט של הספרייה ואתם חייבים את הקפה והסיגריה בבית, דאגו לצלם את המאמרים במלואם כדי שלא תצטרכו לחזור שוב.
גם מכונת הצילום תהפוך לידידתכם הקרובה במהלך התואר. כפי שאמרנו, את מרבית הספרים לא ניתן להשאיל ואת המאמרים אתם צריכים לסכם ולמרקר, כך שמהר מאוד תמצאו את עצמכם רכונים מעל למכונת הצילום ומשלשלים מטבעות של עשרות אגורות לכל דף.
ואם כבר הזכרנו כסף, הדבר הכי מאיים בספרייה הוא תשלום הקנסות. זכרו תמיד לרשום את תאריך החזרת הספר לספרייה, אם לא תעמדו בזמנים תקנסו בעשרות שקלים. תשלום הקנסות נע בין עשרה שקלים לחמישה עשר ליום!!! וזה יכול להסתכם במאות שקלים אם שכחתם כמה ספרים במשך כמה ימים.
לכן, הפונקציה המרכזית שיש ללמוד בספרייה היא הארכת הספרים. גם ספרים הנמצאים בהשאלה מוגבלת ניתן להאריך כל עוד ביצעתם את הפעולה בזמן. היום ניתן להאריך את הספרים מהבית דרך האינטרנט, וזה עובד נהדר. מעבר לכך, אפשר להזמין ספרים "תפוסים" באמצעות המחשב הביתי או הטלפון וכך להבטיח את הגעתו אליכם ברגע שמישהו אחר מחזיר אותו לספרייה.
לסיכום: מי שלא ילמד את הספרייה "יורה" לעצמו ברגל כבר בתחילת הסמסטר. מומלץ לנצל את השקט של הספרייה ללימודים, לא תמצאו מקום שקט יותר. אבל, מי שהשקט מפריע לו ללמוד, תמיד יכול לצלם את החומרים ולשבת בבית. ועוד דבר, אם תמצאו מישהו שישן באחת הכורסאות אל תפריעו לו, אמרנו שזה כמו בית שני לא?.
טיפ: אגודת הסטודנטים באוניברסיטאות מפעילה שירות ספרייה משלה. שירות זה מעניק חינם את רשימות הסילבוס המוכנות של רוב הקורסים, מקראות מיוחדות שמאגדות את כל המאמרים לקובץ אחד בתשלום סמלי, וייעוץ איך להתארגן עם החומר.
שיטת המיון העשרונית של דיואי
שיטה למיון ספרים שהומצאה במאה ה 19 על ידי הספרן מלוויל דיואי. לפי שיטה זו ממוינים הספרים לפי עשרה נושאים מרכזיים וכך הם מסודרים על המדפים כבר מאות שנים בכל העולם.
ספרים כלליים- אנציקלופדיות, כתבי עת, עיתונאות וספרים נדירים.
000
פסיכולוגיה ופילוסופיה- לוגיקה, אתיקה ומטפיסיקה.
100
דת- כנסיות נוצריות ודתות אחרות.
200
מדעי החברה- מדעי המדינה, כלכלה, משפטים, חינוך, מנהל ציבורי.
300
בלשנות- אנגלית, לטינית, ספרדית, איטלקית, צרפתית ויוונית עתיקה, שפות אחרות.
400
מדע טהור- מדעים מדויקים, מתמטיקה, פיסיקה, כימיה, מדעי החיים ואסטרונומיה.
500
– הנדסה, רפואה, חקלאות, תעשייה.(מדע שימושי (טכנולוגיה ורפואה
600
אמנויות ותרבות הפנאי- אדריכלות, רישום וציור, צילום, מוזיקה ואומנויות הבמה.
700
ספרות- ספרות אמריקאית, אנגלית, גרמנית, צרפתית, לטינית, יוונית ושפות אחרות.
800
היסטוריה, גיאוגרפיה וביוגרפיה- היסטוריה של העת העתיקה, יבשות ואזורים בעולם.
900
ארץ ישראל
סגור לתגובות